Teknoloji

Metaverse, gerçekten de geleceğimiz mi?

Metaverse ile ilgili herkes kendine göre bir tanımlama yapıyor. Ancak Metaverse ile ilgili hâlâ resmi bir tanımlama yok. Dünyaca ünlü Merriam Webster sözlüğüne “metaverse” kelimesini yazdığınızda bile resmî bir tanım karşımıza çıkmamaktadır. Ancak onu tarif edebilecek kadar da bilgimiz var.

Sorulduğu zaman metaverse ile ilgili “sanal evren” tarifi neredeyse herkes tarafından ifade edilebiliyor. Metaverse işleyişi itibariyle de bu ifade ile örtüşmektedir.

metaverse

Sanal gerçeklik gözlükleriyle tamamen dijital bir dünyada alışveriş yapmak, konsere gitmek, eğlenmek ve toplantılar yapmak artık mümkün. Tüm bunlar için de gerekli teknolojik yenilikler insanlığın kullanımına sunulmuş durumda. Avatar oluşturup, sanal bir evrende binalar, dükkanlar arasında vakit geçirmeye başladık bile. Mckinsey’den Mina Alaghband’ın sorularını yanıtlayan Cathy Hackl pandemi dönemindeki bir anısını şu ifadelerle paylaştı: “İlk gittiğim konser bir stadyumdaydı. On yaşındaki oğlum için ilk konseri pandemi döneminde Roblox’ta sahne alan Lil Nas X oldu ve bunun sanal bir alanda gerçekleşmesi, onu daha az gerçek kılmıyordu. Pandemi sırasında oğlum için bir Roblox doğum günü partisi düzenledik ve avatarının o partide görünme şekli onun için çok önemliydi. Sanki fiziksel bir partiye gidiyormuşsunuz gibi…” Yakın gelecekte çok daha fazla aktivitenin metaverse üzerinde yapılmaya devam edeceği şüphesiz bir gerçek. Eğitim sektöründen bir örnek vermek gerekirse, bir öğrenci fiziksel olarak yollara düşüp, kursa gitmek yerine VR gözlüklerini takıp, dijital avatarıyla metaverse kursuna gidebilecek. Aynı şekilde o kursun öğretmenleri de VR gözlüklerini takıp, sanal dünyadaki sınıflarında ders anlatabilecekler. İş dünyasına bakacak olursak, çalışanlar dijital avatarlarıyla toplantılara katılabiliyorlar. Proje sunumlarını gerçekleştirebiliyorlar. Hatta bu meta evrende alışveriş yapılıp, gerçek hayatta fiziksel olarak ürünü teslim alabileceğiz gibi görünüyor. Bunun ilk adımı olarak, Türkiye’de en çok tercih edilen markalardan biri olan LC Waikiki, alışveriş deneyimini Metaverse üzerindeki platformlarına taşımak üzere yaptığı çalışmaları tamamlayarak Türkiye’de bir ilk olan Meta Store’u geçtiğimiz açtığını duyurmuştu. Diğer bazı markalardan da benzer adımlar atıldı. İnsanlık gün geçtikçe metaverse hayatına adım adım yaklaşmaktadır. Gerekli teknolojilerin insanların daha rahat ve daha sağlıklı bir şekilde kullanımı sağlandıktan sonra bu süreç çok daha hızlanacaktır. Apple bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapmaktadır. Çeşitli kaynaklardan edinilen bilgilere göre Apple, ten tene teması tespit edebilecek teknolojiler üzerinde çalışmaktadır.

KAYNAK

Metaverse dünyası için +18 atılımı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

twelve − 2 =

%d blogcu bunu beğendi: