Salgın: Şarbon National Geographic’te başlıyor!
İlk sezonunda 1989 yılında ABD’deki Ebola salgınının ortaya çıkışını konu alan Salgın; ikinci sezonu Salgın: Şarbon ile 5 Aralık’tan itibaren her pazar akşamı saat 21.00’de National Geographic ekranlarında izleyicilerle buluşuyor.
İlk sezonunda Emmy ödüllü Julianna Margulies’i başrolünde izlediğimiz, “Uluslararası Çok Satan Kitaplar” listesine giren ‘Salgın’, 11 Eylül saldırılarının ardından şarbon içeren mektupların gönderilmesiyle başlayan olaylar zincirine odaklanıyor. Salgın: Şarbon ise ülke genelinde paniğe neden olan bu olayların iç yüzünü ve yaşananları konu alıyor
SALGIN: ŞARBON 5 ARALIK’TA YAYINDA!
Altı bölümden oluşan mini seriyi soluksuz izleyeceğiniz “Salgın: Şarbon” 5 Aralık’tan itibaren her pazar akşamı saat 21.00’de National Geographic ekranlarına geliyor.
Bilimin, keşfin ve hikâye anlatımının gücüne inanarak 130 yılı aşkın bir süredir dünyanın en güvenilir markalarından biri olmayı sürdüren; National Geographic’in birbirinden iddialı yapımlarını Digiturk, D-Smart, KabloTV, Tivibu, TV+ ve Vodafone TV platformlarından izleyebilirsiniz.
ŞARBON NEDİR, NEREDEN BULAŞIR?
Şarbon, özellikle sığır, koyun, keçi, deve gibi ot yiyen hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Antraks olarak da bilinen şarbon hastalığı ülkemizde çoban çıbanı ve karakabarcık gibi isimlerle anılmaktadır.
Etkeni Bacillus anthracis isimli sporlu bir bakteri olan şarbon, insanlarda ve hayvanlarda bilinen en eski hastalıklardan biri olmasına karşın, dünyada geri kalmış ve gelişmekte olan bazı ülkelerde hala görülen ve zaman zaman hayvanlarda salgın yapan bir hastalıktır.
Hayvancılıkla uğraşanlar, çobanlar, kasaplar, mezbaha işçileri, dericilik sanayinde çalışanlar, veteriner hekimler, hastalığın yaygın olduğu bölgelerde ölen hayvanların kesildiği veya yerleşim birimlerine yakın ölen hayvanların gömüldüğü yerlerde oynayan çocuklar şarbon yönünden risk gruplarını oluşturmaktadır.

ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?
Şarbon hastalığı çeşitli yollarla bulaşabilir.
– Şarbon hastalığı olan hayvanlarla doğrudan temas veya dolaylı olarak temas edilmesi,
– Bu hastalığı olan hayvanların etinin tüketilmesi, hayvanın kesilmesi anında temas edilmesi,
– Sanayi ürünlerinde kullanılan hayvan yünleri, derileri ve kılları,
– Şarbon hastalığın belirlendiği ülkeden hayvan ve hayvan ürünlerini ithal etmek,
ŞARBON HASTALIĞI ŞİKAYETLERİ VE BULGULARI NELERDİR?
Şarbon hastalığı mikrobun vücuda girdikten yaklaşık 2-7 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler hastalığın şekline göre farklılık gösterir.
Deri Şarbonu: Ülkemizde görülen şarbon hastalığı genelde deri şarbonu şeklindedir. Şarbon sporlarının deriden girdiği yerde, ilk önce böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlik oluşur. Bu şişlik 1-2 gün içerisinde içi su dolu kabarcığa dönüşür ve daha sonrada ağrısız, genellikle 1-3 santimetre genişliğinde ortasında karakteristik siyah renkte ölü dokunun yer aldığı bir yara meydana gelir. Deri şarbonunda ayrıca yaranın bulunduğu lenf bezlerinde şişmeler görülebilir.
Bağırsak Şarbonu: Bulantı, kusma, iştahsızlık, ateş gibi belirtilerle başlar, bunu karın ağrısı, kanlı kusma ve kanlı ishal izler. Daha sonra kan zehirlenmesi ve şok gelişerek ölüm meydana gelebilir. Bu tip şarbonda tedaviye rağmen ölüm oranı % 50 civarındadır.
Akciğer Şarbonu: Soğuk algınlığına benzeyen belirtilerle başlar. Yüksek ateş ve titremeler görülür. Birkaç gün sonra ağır solunum güçlüğü ve şok gelişir. Hastalık genel olarak ölümle sonuçlanır.