Kültür-Sanat

Nolan, Oppenheimer ile hepimizi kandırmış! İşte büyük yalan…

Nolan, Oppenheimer’da CGI kullanmadığını açıkladı. Bu adam bunu her zaman yapıyor. Çıtayı daha yükseğe çıkardığı için insanlar CGI’sız nasıl kotarabildiğine şaşırarak ortalığı yorum ve etkileşime boğuyorlar. Nolan’ın sinema görüşünde CGI parasıyla film bütçesini esnetmek ya da sinematografisini CGI temelli kurmak hiçbir zaman olmadı. Eski nesil sinemacılığa yakınsayan yönetmen tam bir pratik efekt sevdalısı, görsel efekt mevzusuna sadece sahne daha gerçekçi dursun diye giriyor. Örneğin manzarasında tamamlamalar yapıyor ya da ufak kusurları siliyor. 

James Bond için genç adaylardan vazgeçildi?

Oppenheimer çekimlerinde de bolca pratik efekt göreceğimize emindik. Nolan, sıfır CGI kullanabilmek için çöle bombalar atıp görüntüsünü kaydetmiş. Tabii bu bombalar atom bombası kadar büyük değil. 1945‘te New Mexico çölündeki nükleer bombanın ilk patlama testi olan Trinity testini film için yeniden canlandırması ve sürekli yeni teknikler denemesi Nolan filmlerini seyir tecrübesinden çok, film etkinliğine çeviriyor. Fakat filmin çekim süreciyle ilgili yapılan haberlerde atlanılan önemli bir detay var. VFX ile CGI aynı görsel efekt tekniği değil. Bu tür haberler Nolan filmlerinde hiç görsel efekt kullanılmadığını ima ediyor. Bu doğru değil. Nolan da, günümüzdeki çoğu modern yönetmen gibi filmlerini güzelleştirmek için VFX adı verdiğimiz görsel efekti kullanıyor. Peki VFX ile CGI arasındaki teknik farklar nelerdir?

oppenheimer

Oppenheimer filminde kullanılan VFX nedir?

  • Aslında CGI, VFX’in bir parçasıdır. 
  • VFX hazır görüntü üzerinde oynamalar demektir, CGI ise tamamen bilgisayarın ürettiği görüntüleri içerir.
  • VFX, filmin son aşamalarında görüntüyü şekillendirmek için kullanılır.
  • CGI ise en baştan planlanarak filme dahil edilir. 
  • VFX manzaralar statiktir, ancak CGI animasyon kısmı dinamiktir.
  • CGI kat be kat daha pahalı ve uğraş gerektirir. 

Hollywood, son zamanlarda görsel efekt uzmanlarına fazla yüklenip gerektiği kadar iyi davranmadığı için ortaya çıkan rezalet animasyonlarla CGI yeni nesil filmlerin günah keçisi ilan edildi. İnsanlar pratik efektleri daha değerli bulmaya başladılar. Nolan filmlerinden gelen açıklamalar ise filmin tanıtım süreciyle olumlu anlamda örtüştü. Nolan, pratik efektlerde başarılı bir temsilci gözükse de özellikle 80’ler bilimkurgu yönetmenleri bu işte uzmanlaşmıştı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

5 + 20 =

%d blogcu bunu beğendi: