Kültür-Sanat

Ayın karanlık yüzünün gizemi çözüldü! İşte, Ay’ın karanlık yüzü!

Dünya’nın doğal uydusu olan Ay, gizemli görüntüsüyle birlikte dikkat çekiyor. Geceleri gökyüzüne baktığımız zaman Ay’ın belli bir kısmı görünmez. Nedeni ise, Ay’ın kendi ekseninde dönmesiyle birlikte Dünya’nın etrafındaki dönüş süresinin aynı olması. Bu sebepten dolayı da gizemli olan bölüm fazlasıyla merak ediliyor. Ayın karanlık yüzünün gizemi çözüldü! İşte, Ay’ın karanlık yüzü!

Bilim insanlarının yaptığı çeşitli araştırma sonucunda uydunu diğer yarım küresinin kraterlerden oluştuğu ve bilinen gri desenlere sahip olmadığı ortaya çıktı. Kısacası, Ay’ın iki tarafı da birbirinden farklı. Bilim insanları ise iki tarafın neden farklı olduğu konusunda çeşitli araştırmalar yaptı. Son bilgilere göre araştırmanın sonucunda önemli gelişmeler ortaya çıktı.

Farklılığın nedeni, volkanik etkiler olabilir

Cuma günü Science Development Dergisi‘nde yayınlanan bir makale, ayın iki yüzünün neden farklı olduğu sorusuna yanıt verebilir. Ay’da görünen yüzündeki, karanlık ve burgaçlı gölgeler, geçmiş zamanlarda Ay yüzeyinde yaşanan volkanik faaliyetler sonucunda ortaya çıktı. Ancak Ay’ın diğer yarım küresinde bu gölgelere rastlamıyoruz. Bilim insanları ise yaptıkları araştırmayla bu sorunun cevabını ortaya çıkardı.

Sorunun cevabını bulmak için araştırmacılar, volkanik faaliyetler meydana gelmeden önce neler olmuş olabileceğini görmek için bilgisayar simülasyonlarını kullandı. Daha detaylı incelendiğinde milyarlarca yıl önce Ay’ın yüzeyini değiştiren çarpma sonucunda uydunun yüzeyini değiştiren ve devasa bir krater oluşmasını sağlayan Güney Kutbu-Aitken Havzası‘nı tekrar oluşturdu. görünmeyen

https://i0.wp.com/shiftdelete.net/wp-content/uploads/2022/04/Ayin-gorunmeyen-yuzunun-gizemli-sirri-ortaya-cikiyor.png?resize=1170%2C658&ssl=1

Ay’ın bu çarpmadan nasıl etkilendiğini bulmak isteyen araştırmacılar, uydunun gördüğümüz kısmına kimyasal elementlerden oluşan ve manto erimesinde etkisi olarak lav akıntısı üreten ısı bulutu taşıdığını ortaya çıkardı. Bir başka deyişle, bu elementler, Ay’ın gördüğümüz kısmında bir volkanizma çağının oluşmasına neden oldu ve diğer tarafı etkilemedi.

Bunların yanı sıra, görünen kısımdaki pek çok bölgenin potasyum, fosfor ve toryum gibi ısı üreten elementleri içerdiği biliniyor. Ayrıca, yeni araştırmanın simülasyonlarında, Ay’ın yakın tarafında, çarpma sonucu , volkanik bir aktiviteyi tetikleyen malzemeler oluyor.

Ay’ın karanlık yüzü hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Ay’a Neden Uzay İstasyonu Kuramıyoruz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 + eight =

%d blogcu bunu beğendi: