TeknolojiGoygoy

‘Kendimi Şanslı Hissediyorum’ Butonu Google İçin Neden Bu Kadar Önemli?

Google‘ın ana sayfasında bulunan ve kullanımı yaygın olmayan “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonu aslen fazlaca tuhaf bir geçmişe sahip. Butonun zamanında yapabildiklerini ve Google için önemini anlatıyoruz.
Google ana sayfasını günde kaç defa ziyaret ettiğinizi bir düşünün. Siteyi ziyaret ettiğinizde karşınıza büyük puntolarla yazılmış şirketin logosu ve arama çubuğu sizleri karşılıyor. “Google’da Ara” ve “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonları da pek kullanmayı tercih etmesek de oradalar. “Google’da Ara” butonu yerine sıklıkla klavyemizden “Enter’ı” tuşluyoruz.

Google’da kendimi şanslı hissediyorum butonunu her gün görüyorsunuz; hatta asla kullanmadığınız için büyük olasılıkbu şekilde bir butonun ne olduğunu sorgulamamış bile olabiliriz. Google bu seçeneği hâlâ neden orada tutuyor öğrenmek istiyorsanız sözü daha çok uzatmadan detaylara geçelim.

‘Kendimi Şanslı Hissediyorum’ butonu ne işe yarıyor?

Kendimi Şanslı Hissediyorum

“Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonu Google’ın en eski özelliklerinden biridir. Google bu butonu anında hızlı bir halde arama yapmak için geliştirmiş olsa da günümüzde farklı amaçlara da hizmet ediyor. Buton, 2010 senesinde Google tarafınca kaldırılmıştı. Ancak küllerinden doğarak günümüzde hâlâ sitedeki yerini koruyor. Peki, aslen bu buton ne yapıyor?

Bu arada bilgilerin devamını istiyorsanız bizi takip etmeye devam edebilirsiniz.

Normalde Google’da arama yaptığınızda aradığınız kelimelerle alakalı sayfalar size arama sonuçları olarak sunulur. Bu sırada da Google reklamlarını da sonuçlarla birlikte sunar. “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonu ise sizi direkt en ideal arama sonucuna götürerek zaman kaybından ve reklamlardan kurtarır. Ancak butonun rolü Google tarafınca değiştirilmiş, Doodle sayfasına yönlendirilmiştir. Nedenini birazdan açıklayacağız.

Butonun görevi değişmeden önceörneğin Google’da “Webtekno” yazıp arama meydana getirecek olsaydınız, bugün olduğu gibi “Webtekno” kelimesini içeren sonuçları listelenirdi. Ancak “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna tıklayacak olsaydınız, sizi doğrudan “Webtekno” ana sayfasına yönlendirecekti. Böylece sizi hem vakit kaybından kurtaracak bununla birlikte aradığınız sonuca en kısa yoldan ulaşmanızı sağlayacaktı. Ancak değdiğimiz gibi buton hâlâ yerinde olsa da artık rolü değişti.

Google’a zarar ettirdiği için kaldırıldı, sadece manidar bir nedenle geri getirildi:

kendimi şanslı hissediyorum

Yazımızın başlangıcında Google’ın bu butonu bir zamanlar kaldırıldığını söylemiştik. “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonu 2010 senesinde butonun kullanılmaması ve Google’ın reklam gelirlerini baltalaması sebebiyle Google tarafınca siteden kaldırıldı. Google’ın Kurucu ortaklarından Sergey Brin katılmış olduğu bir radyo programında bu butonu web kullanıcılarının yalnızca %1’lik bir miktarda kullandıklarını belirtti.

Ancak tekrar de “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna tıklandığında arama meydana getirilen kelimeyle ilgili Google arama sonuçlarındaki ilk siteye yönlendirdiği için aramayı icra eden kullanıcılar hiçbir reklam görmüyor. Google’ın günde kaç kere ziyaret edildiğini düşündüğünüzde bu %1’lik kısım bile reklamları görmediği için, Google’ın başına 110 milyon dolar benzer biçimde astronomik bir zarara mal oluyordu. Google da şundan dolayı butonu kaldırmıştı. Ancak buton sonradan siteye geri döndü. Günümüzde de kullanılmaya devam ediyor.

“Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonunun başka amaçlarla da kullanıcılara hizmet ettiğini söylemiştik. Bu durumu birkaç örnekle açıklayalım.

  1. Google Doodles
  2. Google Photos
  3. Google Gravity
  4. Atari Breakout
  5. mentalplex

Google Doodles

Google Doodles

Google ana sayfasında arama çubuğuna hiçbir şey yazmadan butona tıklarsanız site sizi Google Doodles doğrusu Google’ın özel günlerde siteye eklediği animasyon arşivine yönlendiriyor.

Google Fotoğraflar

google photos

Google Fotoğraflar uygulamasında bu seçeneği seçerseniz sizi resim albümünüzde rastgele eski fotoğraflarınıza yönlendiriyor.

Google Gravity

google gravity

Butonla alakalı birkaç misal daha vermeye devam edelim. Eğer Google’a “Google Gravity” yazıp “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna basarsanız yerçekimsiz bir Google ana sayfasına kavuşacaksınız.

Atari Breakout

atari breakout

Google canı sıkılanları da yalnız bırakmıyor. Google kafa dağıtmak istediğinizde kullanabileceğiniz bir alternatif sunuyor. Google’da Atari Breakout yazıp “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna basarsanız size, Google’a özgü bir tuğla kırma oyunu oynama deneyimini sizlere sunacak.

Mentalplex

mentalplex

Google arama çubuğuna mentalplex yazıp “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna basarsanız Google’ın 2000’li yıllardaki tasarımına geri döndüğünü göreceksiniz. 2000’li yıllardaki ve şimdiki Google’a bakıp nereden nereye diyebilirsiniz.

Buton zaman geçtikçe farklı kullanım amaçlarına hizmet etmeye başlamış durumda. Günümüzde ise Google, butonu siteden kaldırmayı düşünmüyor. Yıllar ilkinyapılan açıklamaya bakılırsa butonun kullanımı amacından sapmış şeklinde görünüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

19 − 2 =

%d blogcu bunu beğendi: