Spor

Mete Gazoz, Olimpiyat Şampiyonu!

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda final maçında milli okçu Mete Gazoz, İtalyan Mauro Nespoli’yi yenerek olimpiyat şampiyonu oldu.

Yarı finalde de Japon Takaharu Furukawa’yı mağlup ederek finalist olan Mete Gazoz, finalde de İtalyan Mauro Nespoli’yi geçerek altın madalyaya uzandı.

Bu sonuç, Türk okçuluğunun olimpiyatlarda aldığı ilk madalya olarak tarihe geçti.

Olimpiyatta madalya getiren 7. branş okçuluk

Okçuluk, Türkiye’ye olimpiyatlarda madalya getiren 7. branş oldu.

Türkiye, olimpiyatlarda kazandığı toplam 93 madalyanın tamamını atletizm, boks, güreş, halter, judo ve tekvando branşlarında geldi. Okçulukta alınan başarıyla toplam madalya sayısı 94’e, madalya getiren branş sayısı da 7’ye yükseldi.

Stadyumlara Nasıl Girilecek? TFF Maçlara giriş şartlarını açıkladı…

Mete Gazoz’un Kariyeri

Mete’nin okçuluğa ilgisi henüz küçük yaşlarda başladı. Babası Metin Milli bir okçuydu. Annesi Meral de İstanbul Okçuluk Kulübü’ne başkanlık yapmıştı. Mete gibi kardeşi de ulusal yarışmalara katılıyordu. Baba Gazoz’un hayali, Türk okçuluğununun Naim Süleymanoğlu, Hamza Yerlikaya gibi bir idole kavuşmasıydı. O günlerde bu idolün oğlu olacağından haberdar mıydı, bilinmez…

Mete Gazoz, Olimpiyat Şampiyonu!

Mete, her sporcu ve sporcular için kariyer rotası belirleyecek antrenör ve aileler adına örnek bir çizgide yetişti.

Metin ve Meral Gazoz, oğullarının sırt kaslarının gelişimi için küçük yaşlarda yüzme ile ilgilenmesini istediler. Ardından el koordinasyonunu geliştirebilmesi ve zamanlama refleksinin oturması adına basketbol kursuna yazdırdılar. Göz farkındalığının oturması adına resim kursuna yönlendirdiler. Zihinsel gelişimi adına piyano eğitimi almasını sağladılar.

Tüm bu eğitim planı, Mete’nin yeteneği ve çalışma azmiyle birleşerek meyvesini kısa sürede verdi. Genç sporcu, henüz ortaöğretim seviyesinde Dünya Gençler Şampiyonası’ndan gümüş madalyayla döndü.

“Mete’ye bir yol çizdik”

Metin Gazoz, Al Jazeera’ye verdiği röportajda bu gelişim sürecine ışık tutuyor:

“Üniversitelerden hocalarımız ile Mete’nin gelişimi için pek çok çalışma yaptık. Bilimsel olarak incelendiğinde doğru teknik, doğru kas yapısı ve doğru sonuç. Takip eden dönemde, bedensel gelişiminin yanında psikolojik gelişiminin de çok önemli olduğunun farkına vardık. Akademik kariyerini buna göre düzenledik. Ona bir yol çizdik.”

Mete Gazoz, Olimpiyat Şampiyonu!

Mete, o yıllarda kariyer hedefini belirlemişti. Dünya şampiyonu olacaktı. Olimpiyat şampiyonu olacaktı. Sonra makine mühendisi olarak kendi yayını üretecek, okçuluk malzemeleri yapacaktı.

2016 Rio Olimpiyatları, Mete’nin bugün yaşattığı gururun fragmanı niteliği taşıyordu.

“Tokyo’da altın madalya alacağım”

Bir lise öğrencisinin olimpik sporcu haline gelmesi, en büyük arenada galibiyet elde edebilmesi destansı bir hadise. İlk turda Fransız Philon’u 6-5 mağlup eden Mete, son 32 turunda dünya 4 numarası Van den Berg’e yenilerek organizasyona veda etti.

O gün, tüm sporseverlere yıllar sonra hatırlatacağı bir söz verdi: “Tokyo’da altın madalya alacağım.”

Rio Olimpiyatları’yla beraber Mete’nin kariyerindeki yukarı ivmelenme hız kesmeden devam etti. Başarılı sporcu, 2018 yılında Okçuluk Dünya Kupası’nın 4. ayağında klasik yay erkekler kategorisinde altın madalyanın sahibi oldu.

Aynı yıl, İspanya’nın Tarragona kentinde düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda da kürsünün tepesinde yine Mete vardı.

Erkekler klasik yayda yılın en iyisi

Dünya sıralamasında 14. basamağa yükselerek noktaladığı yıl sonunda iki farklı alanda onore edildi.

Dünya Okçuluk Federasyonu’nun gelecek vaat eden 5 sporcu arasında yer verdiği sporcumuz, yine federasyonun düzenlediği oylamada erkekler klasik yayda yılın en iyi sporcusu seçildi.

19 yaşına geldiğinde toplam 23 madalyası vardı. Bu koleksiyona Veronica’s Kupası’nı da ekledi. Önünde tek bir hedef vardı: Tokyo Olimpiyatları.

Mete’nin Tokyo bileti kazanması için Antalya’da organize edilen Açık Hava Avrupa Okçuluk Şampiyonası ve Kıtasal Kota Turnuvası’nda başarılı olması gerekiyordu.

Mete Gazoz, Olimpiyat Şampiyonu!

Çeyrek final mücadelesinde rakip Polonyalı Sieraowski’ydi. Müsabakanın galibi, yarı finale çıkma başarısının yanında Tokyo biletini de cebine atacaktı. Mete, üç hakkını da harika kullanarak Yasemin Ecem Alagöz ile birlikte Olimpiyat kotası almayı başardı.

Elbette bununla yetinmedi. Şampiyonanın finalinde Fransız Jean-Charles Valladont’un karşısına çıkan sporcumuz, rakibini 6-0’lık skorla mağlup ederek altın madalyanın sahibi oldu.

Tokyo: Muhteşem final

Sıra artık Tokyo Olimpiyatları’ndaydı.

Altın madalya yolunda ilk olarak Jeff Henckels’i, ardından Ryan Tyack’i ve sonrasında da Taylor Worth’u mağlup etti.

Çeyrek finalde, karşısında dünyanın 1 numarası Brady Elison vardı. Bu müsabakadan 7-3 galip ayrılan Mete, yarı finalde karşılaştığı Takaharu Furukawa’yı da aynı skorla geçerek altın madalya mücadelesi vermeye hak kazandı.

Ve büyük final… Tokyo’nun 8. gününde, klasik yay bireysel finalinde Mauro Nespoli’yi 6-4 mağlup eden Mete Gazoz, olimpiyat şampiyonu oldu.

Milli sporcu, bu büyük başarının sevincini yaşarken 2016’da verdiği söze de vurgu yaptı:

“Rio’nun ardından bir söz vermiştim. Tokyo’da altın madalya alacağımı söylemiştim. Bu sözü tuttum. Herkese çok teşekkür ediyorum.”

Mete Gazoz, Olimpiyat Şampiyonu!

O, Türk okçuluğunda bir ilke imza attı.

Mete Gazoz, artık bir olimpiyat şampiyonu.

Tebrikler ve teşekkürler Mete Gazoz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

5 × 3 =

%d blogcu bunu beğendi: