Yemek & SağlıkHaberler

Omicron Varyantı, Dünya’nın en riskli varyantı olarak açıklandı!

2019’dan beri hayatımızı esir alan koronavirüs pandemisi, kolay kolay bitecek gibi görünmüyor. Bir süredir aşıların da etkisiyle kısmen kontrol altına alınan salgın, omicron isimli yeni varyant nedeniyle tüm bilinenleri unutturdu. Zira bu varyantın aşıya karşı dirençli olma ihtimali bulunuyor. Ayrıca omicronun belirtileri de bugüne kadarki COVID-19 belirtilerinden oldukça farklı.

İlk olarak Güney Afrika‘da göründüğü açıklanan varyant ile ilgili araştırmalar yapan bilim insanları, yeni virüsü görüntülemeyi başardılar. Yapılan incelemeler, bu virüsün delta varyantından çok daha fazla mutasyon geçirmiş olduğunu gözler önüne serdi. Uzmanlar, bunun “daha tehlikeli” olarak yorumlanmaması gerektiğini, “omicron”un insan vücuduna daha iyi adapte olmuş bir tür olduğu anlamına geldiğinin bilinmesini istiyorlar.

Koronavirüsten Kurtulmak İçin Gerekli Aşılama Oranı

Dünya Sağlık Örgütü: Küresel Boyutta Büyük Bir Risk!

Reuters’ın aktardığı habere göre, Dünya Sağlık Örgütü 194 üye ülkeye Koronavirüs’ün ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen Omicron varyantına ilişkin açıklamalarda bulundu.

DSÖ açıklamasında, varyantın özellikleri göz önünde bulundurulduğunda  Kovid-19 vakalarında artış görülebileceği belirtildi. DSÖ, küresel riski ‘çok yüksek’ olarak belirledi.

DSÖ, üye ülkelere Kovid-19 aşı programlarını hızlandırma çağrısında bulundu.

Güney Afrika’da tespit edilen ve hızla dünyaya yayılan Omicron varyantının daha ağır hastalığa neden olup olmadığı henüz tespit edilmedi.

“Omicron”da 50 civarı mutasyonlu nokta var

Omicron varyantı

*Gri renkli bölüm mutasyona uğramayan bölgeleri, mavi renkli bölümler yeni mutasyonları, kırmızı renkli bölümler ise yok olan ya da yeniden oluşan bölümleri göstermektedir.

Roma’da hizmet veren Bambino Gesu isimli hastane bünyesinde çalışan bilim insanları, virüsun üç boyutlu görüntüsünü ortaya çıkarmayı başardılar. Bu görüntü üzerinden incelemeler yapan bilim insanları, koronavirüsün yeni varyantının 50 civarı mutasyonlu noktaya sahip olduğunu tespit ettiler. Bu mutasyonlar, virüsün insanların hücresine girmesini sağlayan spike proteinlerinde yer alıyor. Bu da omicronun bulaşıcılık olasılığını artırıyor. Aslında Güney Afrika’da yalnızca 3 gibi bir süreçte 2.828 kişinin omicron varyantına yakalanmış olması, bunun en net göstergesi…

Konuyla ilgili yapılan açıklamalar endişe verici olsa da şu an için büyük bir krizin patlak vermediğini söyleyebiliriz. Zira yeni mutant çok hızlı yayılıyor olsa da belirti düzeyi düşük. Ayrıca Güney Afrika’dan alınan veriler oldukça yetersiz. Bugüne dek vurulan aşıların omicrona etkili olup olmadığı da net değil. Öte yandan; BioNTech tarafından yapılan açıklamalara göre 100 gün içerisinde omicron varyantı için yeni bir aşı üretimi yapılabilir. Varyantla ilgili kesin kanılar, önümüzdeki günlerde daha rahat bir şekilde konabilecek…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

4 × one =

%d blogcu bunu beğendi: