HaberlerTeknoloji

Türkiye, 30 bin yazılımcıyı yurt dışına kaptırdı!

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, sektöre ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kamalı’ya göre Türkiye, 2021’de 30 bin yazılımcıyı yurt dışına kaptırdı. Üstelik bu sayının 100 bine yükselme olasılığı da mevcut.

Hayatın giderek dijitalleştiği şu dönemde yazılım ve yazılımcılar, her zamankinden çok daha fazla önemli hale geldiler. Ancak gelen son haberler, Türkiye’nin bu noktada pek de iyi durumda olmadığını gözler önüne seriyor. Zira Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye, 2021 yılında 30 bin yazılımcıyı yurt dışına kaptırdı. Gelin bu çarpıcı açıklamanın detaylarına bakalım.

2021’de 30 bin yazılımcıyı kaybettik. Bu rakam 100 bine ulaşabilir. Türkiye’de bir yazılım şirketi yeni mezun yazılımcıyı bin dolara çalıştıracak finansal gücü bulamazken, ABD ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza gelen teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. Bu rekabeti bizim TL bazında sürdürebilmemiz mümkün değil.” diyen Gönül Kamalı, yazılım sektöründe neden böyle bir şey yaşandığını da anlattı. Kamalı’ya göre uzun çalışma saatleri, şirket bağlılığının düşük olması ve yazılımcıların karşısına çıkan fırsatlar, yazılım mühendislerini yurt dışına itiyor.

Yazıcılımcılar kaç para kazanıyor? İşte yazılımcı maaşları..

“Bakanlık yazılımcıların kaçtığının farkında”

Türkiye, 30 bin yazılımcıyı yurt dışına kaptırdı!

Kamalı’ya göre Türkiye’deki teknoloji şirketleri, yıllık bazda yüzde 20 büyüme gösterdi. Buna karşın, şirketlerin kaybettiği iş gücü ise yüzde 10’dan fazla oldu. Bu durum, bazı şirketler için çok daha kritik seviyelere ulaştı. İş gücünün yüzde 50’sinden fazlasını kaybeden şirketler olduğundan bahseden Gönül Kamalı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı‘nın da bu durumun farkında olduğunu, ülke cazibesini artırmak için bazı çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Yapılan açıklamaya göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yazılımcıların aynı anda birden çok şirket için proje geliştirebilmesini sağlayacak bir mevzuat üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Eğer bu tür bir düzenleme gerçekleştirilirse yazılımcıların gelirleri artmış olacak. Bu sayede de Türkiye’nin cazibesinin artırılabileceğine inanılıyor…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

18 − 13 =

%d blogcu bunu beğendi: