Kültür-Sanat

Agatha Christie ve Pera Palas arasındaki bağlantı

Ünlü yazar Agatha Christie, İstanbul seyahatlerinde sıklıkla Pera Palas Otel’i tercih ediyordu. Burada belirli bir odası bile olan Christie hayatının bir döneminde tam 11 gün boyunca kayboldu. Ve ölümünün ardından tutulan bir medyum bu kayıp 11 günün Pera Palas Otel’le alakalı olduğunu söyledi. Peki, Pera Palas ile Agatha Christie arasındaki bağlantı ne?

1800’lü yılların sonunda kurulan Pera Palas, Şark Ekspresi ile İstanbul’a gelen yüksek tabakanın kalması için özel olarak inşa edilen ilk lüks otel olma özelliğini taşıyor.

1800'lü yılların sonunda kurulan Pera Palas, Şark Ekspresi ile İstanbul'a gelen yüksek tabakanın kalması için özel olarak inşa edilen ilk lüks otel olma özelliğini taşıyor.

Atatürk, Jackie Kennedy ve Rıza Pehlevi gibi müdavimleri olan otelin bir diğer önemli konuğu ise ünlü polisiye yazarı Agatha Christie’ydi. Fakat Christie’nin Pera Palas ile olan bağı diğerlerinden çok daha farklıydı.

İstanbul’a her geldiğinde yalnızca Pera Palas’ın 411 numaralı odasında kalan Christie, yolculuk yaptığı Şark Ekspresi’nden (Orient Express) ilham alarak Doğu Ekspresinde Cinayet kitabını burada yazdı.

İstanbul'a her geldiğinde yalnızca Pera Palas'ın 411 numaralı odasında kalan Christie, yolculuk yaptığı Şark Ekspresi'nden (Orient Express) ilham alarak Doğu Ekspresinde Cinayet kitabını burada yazdı.

Günümüzde Agatha Christie Odası olarak bir müze-oda hizmeti veren 411 numaralı oda, yalnızca Christie’nin kitaplarını yazıp, dinlendiği bir yer değildi.

Tarihler 1926’yı gösterdiğinde ünlü yazar Agatha Christie kitaplarını aratmayacak bir gizemle tam 11 gün boyunca kayıplara karışıyor.

Tarihler 1926'yı gösterdiğinde ünlü yazar Agatha Christie kitaplarını aratmayacak bir gizemle tam 11 gün boyunca kayıplara karışıyor.

Arabası bir gölün yanında terk edilmiş vaziyette bulunan Christie’nin aynı zamanda tüm eşyaları buraya saçılmış vaziyetteydi.

Yakındaki göle düşerek öldüğü düşünülse de Christie kayboluşundan tam 11 gün sonra İngiltere’de bir otelde görüldü.

Yakındaki göle düşerek öldüğü düşünülse de Christie kayboluşundan tam 11 gün sonra İngiltere'de bir otelde görüldü.

Aradan geçen 11 gün boyunca ne yaptığını ve başına neler geldiğini hatırlamadığını iddia eden Christie’nin; kayboluşu kamuoyunda inanılmaz bir talep gördü ve pek çok kitap ve film yapıldı.

1976 yılında vefat eden Christie, kayıp 11 günün gizemi ile göçüp gitse de Warner Bros film şirketi bu gizemden bir film yapmak istedi ve tarihler 1979’u gösterdiğinde bir medyum aracılığıyla Christie’nin ruhuyla iletişime geçmeye çalıştı.

1976 yılında vefat eden Christie, kayıp 11 günün gizemi ile göçüp gitse de Warner Bros film şirketi bu gizemden bir film yapmak istedi ve tarihler 1979'u gösterdiğinde bir medyum aracılığıyla Christie'nin ruhuyla iletişime geçmeye çalıştı.

Hollywood’da oldukça ünlü bir medyum olan Tamara Rand ile anlaşan yapım şirketi, yazarın ruhu ile iletişim kurabilmek için bir dizi seans düzenledi ve sonunda bir bağlantı kurulabildi.

Hayaletin dediğine göre Christie’nin kayıp 11 gününün sırrı Pera Palas’taki 411 numaralı odadaydı.

Hayaletin dediğine göre Christie'nin kayıp 11 gününün sırrı Pera Palas'taki 411 numaralı odadaydı.

Bunu duyan yapım şirketi ve ABD basını 7 Mart 1979 günü Pera Palas’ın 411 numaralı odasına girdi.

Saat 17:00’ı gösterdiğinde telefon aracılığıyla Los Angeles’ta bulunan medyum Tamara ile iletişime geçen yapım ekibi yetkilileri; verilen direktiflere uyarak döşemedeki tahtaları söktü ve 8 cmlik paslı bir anahtar bulundu.

Saat 17:00'ı gösterdiğinde telefon aracılığıyla Los Angeles'ta bulunan medyum Tamara ile iletişime geçen yapım ekibi yetkilileri, verilen direktiflere uyarak döşemedeki tahtaları söktü ve 8 cmlik paslı bir anahtar bulundu.

Tüm ABD’ye canlı yayınla gösterilen olayda anahtarın kesin bir bilgi olmamakla birlikte Pera Palas Otel’in sahibi Misbah Muhayyeş’in Yeniköy’deki yalısında bir odayı açtığı iddia ediliyor. Medyum Tamara anahtarın açtığı yerdeki defterde Agatha Christie’nin kayıp 11 gününün gizeminin yazıldığını söylese de otelin o zamanki sahibi anahtarı vermek yerine satmak ister.

Tamara Rand’ın yazdığı bir mektup ile otel sahibi fikrini değiştirip anahtarı vermeye razı olsa da o dönem otelde meydana gelen bir grev sonrası tekrardan bir seans düzenlenmez. Agatha Christie’nin kayboluşu bir sır olarak kalır.

Tamara Rand'ın yazdığı bir mektup ile otel sahibi fikrini değiştirip anahtarı vermeye razı olsa da o dönem otelde meydana gelen bir grev sonrası tekrardan bir seans düzenlenmez ve Agatha Christie'nin kayboluşu bir sır olarak kalır.

,

Christie’nin kaldığı 411 numaralı oda günümüzde yazarın kişisel eşyaları ve gazete kupürleriyle süslü bir şekilde ziyaretçilerini bekliyor.

Trajik bir şekilde milyonda bir gerçekleşen saldırı sonucu ölen belgeselci: Steve Irwin kimdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

20 − 16 =

%d blogcu bunu beğendi: