iOS 16 ne zaman çıkıyor? İşte iOS 16 ile gelen yenilikler!

iOS 16 ile birlikte işletim sistemine pek çok yeni ve önemli özellik de eklendi. Peki iOS 16 Türkiye de ne zaman yayınlanacak? Sizler için iOS 16 ile gelen yenilikleri hazırladık.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen eylül ayı Apple Etkinliği ile iPhone 14 ailesi, Apple Watch Series 8, SE 2, Ultra ile AirPods Pro 2022 cihazları tanıtıldı. Daha önceki etkinlikte tanıtılan iOS 16 işletim sistemi ise bugün resmen dağıtılacak. Peki Türkiye için iOS 16 çıkış saati ne zaman?

Türkiye için iOS 16 çıkış saati belli oldu

Apple’ın açıklamasından sonra beta sürüm kullanıcıları ve geliştiriciler için iOS 16 Release Candidate sürümü yayınlandı. Apple Developer üzerinden indirilebilen güncelleme, bugün itibariyle watchOS 9 ve tvOS 16 sürümleri ile beraber herkese sunulacak.

iOS 16 ne zaman çıkıyor? İşte iOS 16 ile gelen yenilikler!

Aylarca süren geliştirici ve herkese açık beta sürümlerinden sonra, iOS 16 artık halka hazır ve biz de gelmesini bekliyoruz. Peki Türkiye’de yeni iOS 16 ne zaman indirmeye sunulacak?

  • Afghanistan: 21:30
  • Algeria: 18:00
  • Australia: 03:00 (Tuesday)
  • Australia (Northern Territory: 02:30 (Tuesday)
  • Western Australia: 03:00 (Tuesday)
  • Austria: 19:00
  • Bangladesh: 23:00
  • Belarus: 20:00
  • Bolivia: 13:00
  • Brazil: 14:00
  • Bulgaria: 20:00
  • Canada: 11:00
  • Canad (East): 13:00
  • China: 01:00 (Tuesday)
  • Colombia: 12:00
  • Egypt: 19:00
  • Europe: 19:00
  • Finland: 20:00
  • Istanbul: 20:00
  • India: 20:30
  • Iran: 21:30
  • Iraq: 20:30
  • Japan: 02:00 (Tuesday)
  • Qatar: 20:00
  • Russia: 05:00 (Tuesday)
  • Saudi Arabia: 20:00
  • Singapore: 01:00 (Tuesday)
  • South Africa: 19:00
  • South Korea: 02:00
  • Thailand: 00:00 (Tuesday)
  • United Arab Emirates: 19:00
  • United Kingdom: 18:00
  • United States (PDT): 10:00
  • United States (EST): 13:00

Yukarıda yayınlanan listeye göre Türkiye’deki iPhone, Apple Watch ve Apple TV kullanıcıları bu akşam 20:00’dan itibaren güncellemeyi indirebilecek.

Apple Event Far Out etkinliğinde tanıtılan tüm ürünler!

iOS 16 ile gelen yenilikler neler?

Apple‘ın geçtiğimiz Haziran ayında düzenlediği WWDC 2022 ile birlikte mobil işletim sisteminin yeni versiyonu olan iOS 16‘yı tanıttığını ve iOS 16’nın tüm detaylarını sizlere aktarmıştık. Yaklaşık 3 aydır Beta sürecinde olan iOS 16 bugün kullanıcılara sunulacak.

iOS 16 ile birlikte işletim sistemine pek çok yeni ve önemli özellik de eklendi. Bu özelliklerin bazılarının ise Android platformundan aşina olduğumuz özellikler olduğunu da belirtelim. Bu haberimizde ise iOS 16’nın Android ekosisteminden aldığı özelliklere yakından bakıyoruz.

Harita uygulamasına durak ekleme

Harita uygulamalarının en sevilen ve en kullanışlı özellikleri arasında bulunan durak ekleme özelliği yıllar sonra Apple’ın Harita uygulaması için de kullanıma sunuldu. Hatırlatmak gerekirse durak ekleme özelliği, Google Haritalar uygulaması için 2017 yılında kullanıma sunulmuştu.

iOS 16

Yaklaşık 5 yıllık bekleyişin ardından bu özellik, Apple’ın kendi Harita uygulaması için de gelmiş oldu. iPhone kullanıcılarının Google Haritalar veya başka harita uygulamaları ile birlikte bu özelliği kullanabildiklerini de hatırlatalım.

Mail için yeni özellikler

Apple’ın e-posta uygulaması olan Mail, iOS 16 ile birlikte pek çok yeni özellik kazandı. Karşımıza çıkan yeni özellikler uzun süredir hem Gmail hem de diğer 3. parti e-posta uygulamalarında aktif olarak kullanılıyor.

Mail’in kazandığı yeni özellikler arasında ise gönderilen e-postayı geri alma, planlı e-posta gönderimi ve hatırlatma gibi Android platformundan aşina olduğumuz özellikler yer alıyor. Gönderilen e-postayı geri alma özelliği 2018 yılında Gmail için kullanıma sunulmuştu.

Live Captions

Hem sadece sesli içeriklerin hem de videolardaki konuşmaların gerçek zamanlı bir şekilde yazıya dökülmesini sağlayan Live Captions özelliğinden geçtiğimiz yıllarda sizlere bahsetmiştik. Android ekosistemi için ilk olarak 2019 yılında karşımıza çıkan Live Captions özelliği, iOS 16 ile birlikte iPhone modelleri için de kullanıma sunulmuş oldu.

Klavye titreşimi

iPhone kullanıcılarının uzun zamandır istediği bir özellik olarak karşımıza çıkan klavye için titreşim geri bildirimi, uzun süren bekleyişin ardından iOS 16 ile birlikte kullanıma sunuldu. Söz konusu özelliğin Android platformunda yıllardır kullanıldığını da hatırlatalım.

Kaza tespit özelliği

Apple, gerçekleştirdiği etkinlikte hem iPhone hem de Apple Watch modelleri için kaza tespit gibi oldukça önemli bir özellik getirdiğini duyurdu. Bu özellik sayesinde iPhone, bir kaza olduğunda tespit edebilecek ve yetkililere haber verebilecek. Kaza tespit özelliği ilk olarak Google ile birlikte 2019 yılında karşımıza çıkmıştı. Android tarafındaki kaza tespit özelliği henüz geniş kitlelere ulaşamadı. Apple’ın kaza tespit özelliğinin nasıl bir performans sunacağını ise zaman gösterecek.

Yüksek megapikselli ana kamera

Apple, iPhone modellerinde uzun süredir 12 megapiksellik ana kameralar kullanıyordu. iPhone 14 Pro ailesi ile birlikte bu durumu değiştiren Apple, 48 megapiksellik ana kameraya geçiş yaptı. Yüksek megapikselli ana kameralar yıllardır Android ekosistemindeki pek çok model tarafından aktif olarak kullanılıyor. Yüksek megapikselli kameranın direkt olarak kaliteli kamera demek olmadığını da ekleyelim. Apple, uzun süredir 12 megapiksellik oldukça başarılı bir iş çıkarıyor.

Her zaman açık ekran

Uzun süredir iPhone modelleri için her zaman açık ekran özelliğinin gelebileceği ile ilgili bilgiler karşımıza çıkıyordu. Android ekosisteminin en sevilen özellikleri arasında yer alan her zaman açık ekran özelliği, iOS 16 ile birlikte belirli iPhone modelleri için de kullanıma sunuluyor.

Her zaman açık ekran özelliği şu an için sadece iPhone 14 Pro ve  iPhone 14 Pro Max modelleri için kullanıma sunulmuş durumda. Hatırlatmak gerekirse Apple, Apple Watch Series 5 modeli ile birlikte ilk kez her zaman açık ekran özelliğini kullanıma sunmuştu. Her zaman açık ekran özelliği neredeyse 10 yıldır Android telefonlar tarafından kullanılıyor.

Kilit ekranı için widget desteği

iPhone modelleri için iOS 16 ile birlikte en çok değişen alanlardan biri kesinlikle kilit ekranı oldu. Gelen yeni özellikler ile birlikte kilit ekranına widget eklemek artık mümkün. Kilit ekranına widget ekleme özelliği tıpkı her zaman açık ekran özelliği gibi 10 yıldır Android akıllı telefonlar tarafından kullanılıyor. 

iPhone ailesinin en son ürünü iPhone 14 hakkında tüm bilgiler!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

eleven + 18 =

%d blogcu bunu beğendi: