HaberlerKültür-Sanat

Kız Kulesinin restorasyonunu yapan mimardan açıklama geldi! İşte Kız Kulesini restore eden şirketin milyonluk ihaleleri!

Kız Kulesi’nde gündem olan restorasyon çalışmasına ilişkin görevli mimardan yeni bir açıklama geldi. Mimar, kulenin neden ve nasıl yenileneceğini açıkladı.

Geçtiğimiz aylarda restorasyon çalışması altına alınan Kız Kulesi, hafta sonu paylaşılan bazı görüntülerle sosyal medyada gündem olmuştu. Söz konusu görüntülerde Kız Kulesi’nin kule bölümünün yıkıldığı görülüyordu. Görüntülerin ardından sosyal medyadan büyük tepkiler gelmişken, resmi açıklamalar da peşi sıra paylaşılmıştı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün açıklamasının ardından bugün Kız Kulesi hakkında yeni bir açıklama geldi. Restorasyon projesinin danışmanlığında yer alan mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada kulenin neden yıkıldığını ve proje kapsamında neler yapılacağını paylaştı.

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın açıklaması:

kız kulesi

“1944’te yaşanan bir yangından sonra kulenin üst kısmı betonarme olarak yeniden yapılmış. Kız Kulesi, lodoslara açık ve deniz kenarında rutubetli bir yer. 1944’ten beri kullanılan betonarmenin içerisindeki demirler paslanmış ve depreme dayanıklılığını yitirmişti.

Yangından sonra yapılan restorasyon belgeleme olmadan, kendi malzemesiyle yapılmadan olmuş. Şu an yapılan restorasyonla kule, II. Mahmut dönemine ait olan haline geri döndürülecek. Proje kapsamında o döneme saygı göstererek kulenin yenilenmesine karar verildi. Dolayısıyla balkon ve kubbe ahşaptan yapılacak.”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de açıklama paylaşmıştı:

kız kulesi

“1940’lı yıllarda Kız Kulesi’nde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta.

Özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesine ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler https://kizkulesi.com sitesinden tüm halkımızla paylaşılmaktadır.”

Restorasyon yapılan Sinop’taki Poseidon heykeli ne kadar büyük bir sanat ülkesi olduğumuzu yine kanıtladı!

Kız Kulesi’ni Restore Eden Şirketin Aldığı Milyon Liralık İhaleler

İstanbul’un tarihi simgelerinden biri olan Kız Kulesi’ndeki restorasyon tartışmaları sürüyor. Tarihi yapının külah kısmının yerinden sökülerek restore edilmesiyle gündeme gelen Iras Yapı, Haziran 2020-Temmuz 2022 döneminde kamudan 27,5 milyon TL’lik dört büyük restorasyon işi aldığı ortaya çıktı.

Şirket Ayasofya’da da var

Şirket Ayasofya'da da var

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Kız Kulesi’nin restorasyon işiyle gündeme gelen ve AK Parti Üsküdar İlçe Yürütme Kurulu Üyesi Muhammet Emin Sarıoğlu ile akrabası Muhammet Fatih Sarıoğlu’nun kurucusu olduğu Iras Yapı isimli şirketin kamudan aldığı on milyonlarca liralık ihalelerin detayları belli oldu. Şirketin, Ayasofya’nın restorasyonunu da kapsayan toplam dört restorasyon işi için Haziran 2020-Temmuz 2022 döneminde 27 milyon 576 bin 97 TL’lik sözleşme imzaladığı öğrenildi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün açıklaması kamuoyunu tatmin etmezken gözler de restorasyon işini yapan şirkete çevrildi. TMSF’ye devrinin ardından Nurettin Canikli’nin danışmanlarının kayyum olarak atandığı iddiaları ile gündeme gelen Koza Holding’den karşılıksız para transferi yapıldığı öne sürülen Iras Yapı’nın kamudan aldığı ihalelerin büyüklüğü de dikkati çekti.

İhale kayıtlarına göre şirket, Haziran 2020-Temmuz 2022 dönemleri arasında kamudan toplam 27 milyon 576 bin 97 TL’lik dört adet iş aldı. Tamamı, “istisna” kapsamında gerçekleştirilen ve tarihi yapıların restorasyonunu kapsayan dört işten üçünü tek başına üstlenen Iras Yapı, “Ayasofya Külliyesi Bütüncül Projeleri ile Türbelerin, Sıbyan Mektebinin ve Muvakkithanenin Restorasyonu” işinde ise Hassa Mimarlık ve Adamak Restorasyon isimli şirketler ile iş ortaklığına gitti.

Şirketin kamudan aldığı işlerin detayları ise ihale kayıtlarına şöyle yansıdı:

İstanbul Vakıflar Genel Müdürlüğü:

  • Cami Tuvaletleri Yenileme Uygulama İşi, 950 bin TL.
  • Fatma Sultan Sıbyan Mektebi ve Bitişiğinde Bulunan Ahşap Yapı Çevre Düzenlemesi İşi, 2 milyon 380 bin TL

Vakıflar Genel Müdürlüğü:

  • Ayasofya Külliyesi Bütüncül Projeleri İle Türbelerin, Sıbyan Mektebinin ve Muvakkithanenin Restorasyonu İşi, 23 milyon 51 bin TL (Hassa Mimarlık ve Adamak Restorasyon şirketleri ile birlikte)

İstanbul Valiliği:

  • Bahçe Duvarı Restorasyonu İşi, 1 milyon 194 bin TL

Öte yandan Kız Kulesi’nin restorasyon çalışmaları Eylül 2021’de başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyona alınan ve brandayla çevrilen Kız Kulesi’nin son hali sosyal medyada tartışma yarattı. Kulenin üst kısmının olmadığı ve söküldüğü ifade edildi.

TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu ve Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar, restorasyonla ilgili halkın bilgilendirilmemesinin büyük bir sorun olduğuna değinmişti. Muhcu ve Yaşar, restorasyon sürecinin takip edilmesi gerektiğinin altını çizmişti.

Yapılan işlemler uygunmuş

Yapılan işlemler uygunmuş

İstanbul’un tarihi simgelerinden biri olan Kız Kulesi’ndeki restorasyon tartışmaları sürüyor. Tarihi yapının külah kısmının yerinden sökülerek restore edilmesi akıllarda soru işareti bıraktı.

Kız Kulesi Danışma Kurulu Üyesi, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, tarihi yapıya giderek incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Ahunbay, yapılan işlemlerin ‘uygun’ olduğunu söyledi. ‘Sökülmesi gereken kısım sökülmüş” diyen Prof. Dr. Ahunbay, şu açıklamalarda bulundu: “Şimdi ince temizlik yapılacak. Kalan döşemedeki demir donatılar kaldırılacak ondan sonra da restorasyon için hazırlıklar başlayacak. Uygun şekilde yapılmış, fazla bir söküm yok, her şey yolunda. Restorasyonda çay pişirir gibi 10 dakika sonra demlendi olayı yok, değişik teknikler kullanılıyor sağlamlaştırma restorasyonu en sağlıklı şekilde gerçekleştirebilmek sabırla özenle olur. Gelecek seneye umarım bitecek. Umuyoruz dıştan görünüşte malzeme olarak aynı etkiyi yaratacak malzemeler kullanılacak.”

“Kızlar Manastırı” Kültür ve Sanat Hayatına Canlılık Katacak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

12 − one =

%d blogcu bunu beğendi: