GoygoyKültür-Sanat

Sosyal medyada kırıldığı iddia edilen Japon mitolojisinde ölüm taşı olarak bilinen Sessho-seki nedir?

Japon mitolojisinde ölüm taşı olan ve kırılması hiç de hayra alamet olmayan Sessho-seki hakkında geçtiğimiz günlerde sosyal medyada atılan bir tweet ortalığı karıştırdı. Taşın kırılmış halinin fotoğrafının paylaşılması, Japon mitolojisine aşina olanların epey ilgisini çekti.


Öncelikle olay nedir?

japon mitolojisine göre sessho-seki, yani türkçesi ile “ölüm taşı”, tamamo-no-mae’nin ruhunu barındırıyor ve taşa dokunan herkes ölüyor.


Efsaneye göre ise taş kırıldığında tamamo-no-mae özgür kalacak ve kendisini imparatorların ruhuna bağlayacak. Ruhu kontrol altına alınan imparatorlar ise tarihte görülmemiş büyüklükte katliamlara imza atacak.

Taşın hikayesi

Taşın hikayesine göre tamamo-no-mae’nin ruhu, aslında taşı çoktan terk etmiştir, mö 1385’ten sonra kimseye zarar vermemiştir. Sosyal medyada kırıldığı söylenen parça zaten kayanın tabanından kalan parçalardandır. Diğer parçalarının ise tüm japonya’ya dağıldığı söylenir.


Sessho-seki taşının hikayesi ise şöyle anlatılır:

Bir gün, genno adında bir baş rahip shimotsuke’de dolaşırken tuhaf bir manzaraya şahit olur. Kuşlar, nasuno ovasındaki bir kayanın üzerinden uçarken yere düşüp ölüyorlardı. Kayanın etrafı ölü kuşlarla doluydu.

Baş rahip böyle bir olaya neyin sebep olacağını merak etti ve kısa bir süre sonra rahibin yanında yerel halktan olduğunu sandığı bir kadın belirdi. Rahip kadına taş hakkında sorular sordu.

Kadın, rahibe, tamamo no mae’nin ruhunun sessho seki’ye musallat olduğunu ve dokuz kuyruklu tilki’nin hikayesini anlattıktan sonra ortadan kayboldu. Rahip genno bu kadının kitsune’nin hayaleti olduğunu fark etti ve taş üzerinde budist bir anma töreni gerçekleşti. Aniden tamamo no mae’nin ruhu ortaya çıktı ve binlerce yıl öncesinden, hindistan, çin’e kadar işlediği tüm günahlarını itiraf etti.

Tamamo-no-Mae

Rahibin sözlerini ve budist öğretilerini duyduktan sonra tamamo no mae tövbe etti ve bir daha asla yanlış yapmamaya yemin etti ve ortadan kayboldu. Kayadan kovulan ruhu bir daha kimseye zarar vermedi.

Adı çekiç anlamına gelen genno kayaya vurdu ve kaya birçok parçaya ayrıldı. Parçalar, bugün halen bulundukları yerlere, japonya’nın her yerine dağıldı. Kayanın tabanı nasu, tochigi’de kalırken diğer parçalar, kutsal kılındıkları okayama, niigata, hiroşima ve oita’ya uçtu. Daha küçük parçalar günümüz fukui, gifu, nagano, gunma ve şikoku’nun bazı kısımlarına düştü ve burada toplanıp tılsım veya lanet yapmak için büyülü muskalar olarak kullanıldı.

Dokuz kuyruklu tilki: imparator konoe’yi öldürüp tahtını almak için komplo kuran kötü bir daimyo için çalışan ve dokuz kuyruklu tilki olarak ortaya çıkan güzel kurtizandır. [kurtizan (courtesan): master degree fahişe]

kaynak 1kaynak 2

Sosyal medyada, “200 yaşındaki insan”, “ölmeyi unutmuş amuna” şeklinde paylaşılan videodaki insan neyin nesi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

seventeen − eleven =

%d blogcu bunu beğendi: