Van Gogh ve Tutkular Çemberi Tablosu
Van Gogh, 1890 yılında (kulağını kestikten 2 sene sonra) çizdiği “tutkular çemberi” tablosunu daha önce görmüş müydünüz?
Van Gogh 1888 yılında kulağını kestikten sonra akıl hastanesine kaldırılmıştı. Dolayısıyla bu tabloyu oldukça karamsar bir döneminde çizmiştir. Resimde etrafı yüksek duvarlarla çevrili bir hapishane avlusunda, çember halinde volta atan mahkumlar görüyoruz. Bu mekan bize ressamın, yaşamı bir hapishane olarak gördüğünü anlatıyor. Resmin tam ortasındaki kişiyi farkettiniz mi?

Evet! Van Gogh’un ta kendisi. Kendisini bu voltanın tam merkezine yerleştirerek kasvetli bir kısırdöngünün ortasında her şeyi anlayan, ancak hiçbir şeyi değiştiremeyen yalnız, üzgün bir mahkum. Van Gogh…
Tüm bunların yanı sıra, resme biraz daha dikkatli bakacak olursak, yukarıda uçuşan iki tane beyaz kelebek görüyoruz. Her şeye rağmen umudun simgesi olan kelebekler.
Van Gogh bu tabloyu yaptıktan kısa bir süre sonra göğsüne sıktığı bir kurşunla yaşamına son verdi. O, şu an dünyada en çok bilinen ressamlardan biri olsa da, yaşamı boyunca sadece bir tablosunu satabilmişti. (O da oldukça ucuz bir fiyata.)
Van Gogh intihar ettiğinde 37 yaşındaydı ve bu tablosunda da tam 37 tane adam vardı. Bu planladığı bir şey miydi bilinmez ama yaşadığı her bir seneyi zindanda geçirmiş gibi hisseden birisi için oldukça ilginç bir mesaj. Van Gogh, Tutkular Çemberi eserini siz nasıl buldunuz? Yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın!