SeyehatGoygoyKültür-Sanat

Büyük Pasifik Çöp Alanı

Varlığı ilk olarak 1997 yılında bir gemi kaptanı tarafından fark edilen Büyük Pasifik Çöp Alanı, Dünya’yı ne kadar kirlettiğimizin acı bir kanıtı.

Büyük pasifik çöp alanı; dünya üzerinde insan eliyle yapılmış ve varlıkları bir kıta boyutuna ulaşmış yedinci kıta olarak nitelendirilen plastik birikim noktasıdır.

Buranın varlığı ilk 1997’de gemi kaptanı charles moore tarafından fark edildi. (keşfedildi demek istemiyorum çünkü burası hep varolan bir yer değildi burayı biz yarattık. ) Moore teknesiyle hawaii’deki bir yarıştan dönüşüyormuş. Kaliforniya’ya doğru mürettebatıyla yol alıyorken, tam kuzey pasifik döngüsü’nün olduğu yerde kimsenin varlığından haberdar olmadığı yeni kıtaya rastladığını düşünmüş.

Moore daha sonra o anı şöyle aktarmış: “önümde göz alabildiğine uzanıyordu. bölgeden geçtiğimiz hafta boyunca başka bir şey göremedim. İnanılmazdı, buraların hep el değmemiş okyanus olması gerekiyordu.” şeklinde ifade etmiş. Kaşiflerin yaptığı gibi bu alana da ekipten curtis ebbesmeyer, ‘büyük pasifik çöp alanı (the great pacific garbage patch)’ adını vermiştir.

Büyük Pasifik Çöp Alanı

Büyük Pasifik Çöp Alanının Boyutu Türkiye’nin Yüz Ölçümünden Büyük

Düşünün ki yıl henüz 1997 ve haftalar süren bir plastik adasıyla yolculuk yapıyorlar. O zamanlar dünya nüfusu ise sadece 5,8 milyardı. şimdi ise 8 milyarı zorluyoruz.

Her yıl nehirlerden okyanusa 1,15 ila 2,41 milyon ton plastiğin karıştığı tahmin edilmektedir. Bu plastiklerin yarısından çoğu suyun yoğunluğundan azdır ve yüzmektedirler. Bu yüzen plastikler için belki bir umut var ama asıl korkunç olan ise mikroplastikler. Onları toplamanın bir yolu neredeyse yok ve tüm sistemlere karışmış durumdalar. Sadece okyanuslarda varlıklarını sürdürmüyorlar, aklına gelecek her yerdeler. 

Büyük Pasifik Çöp Alanı


Bu alanın tahmini boyutu 3,4 milyon kilometre karedir. ve bu alan neredeyse 5 tane Türkiye’nin yüzölçümüne eşdeğerdir.

Pek tabi bu alan sabit kalmamaktadır. Yoğunluğu az olan plastikler sürekli sürüklenmekte ve yer değiştirmektedir. Yine de araştırmacılar bu alanın ortalama olarak 32 ° n ve 145 ° w civarında olduğu belirtmektedir.

Alanı oluşturan plastiklerin büyük çoğunluğu sert polietilenler(pe), polipropilenler (pp), ve terk edilmiş olta takımlarından (özellikle ağlar ve ipler) meydana gelmektedir.

Büyük Pasifik Çöp Alanı


alan içindeki plastik dört boyut sınıfına ayrılmıştır:

– mikroplastikler (0,05 – 0,5 cm)
– mezoplastikler (0,5 – 5 cm)
– makroplastikler (5 – 50 cm)
– megaplastikler (50 cm’nin üzeri)

alandaki parçaların % 92’si 0,5 cm’den büyük nesnelerden oluşmaktadır. ancak 0,5 cm üzeri parçaların okyanus yüzeyinde geçirdiği her saniye onların güneş, dalgalar vs gibi fiziksel koşullardan dolayı parçalanarak mikroplastik olma yolunda ilerlemektedirler. o yüzden mümkün olan en hızlı sürede büyük parçaların toplanması gerekmektedir.

Pinek Yolda : İzmir,Alaçatı

Ocean Cleanup Projesi


Bu toplama işlemini de “ocean clenup” projesi ile çok basit bir sistem ile toplamaya başlamışlardır. 600 metre uzunluğunda ve 3 metre derinliğinde yüzen bir araçla atıkları toplamaktadırlar. Bu sistem su üzerinde yüzen megaplastikleri yakalarken, deniz altında kalan daha küçük parçaları da toplamaktadır. Tabi mikroparçaları değil. Sistemin okyanusun üç kuvveti ile çalışmaktadır: rüzgar, dalgalar ve akıntılar. Araç akıntı ile hareket etmekte ve ilerledikçe ağın içi plastiklerle dolmaktadır. Plastikler doldukça bu sistem u şeklinde kıvrılmaktadır. Rüzgarlarla yönü değişip atık yığınının her yerine gidebilmektedir.

Sistemin üzerinde güneş enerjisiyle çalışan ışıklar, çarpışma önleme sistemleri, kameralar, sensörler ve uydu antenleri mevcuttur. böylelikle sistemin yeri ve ne kadar atık plastik topladığı her an konrol edilebilmektedir. Periyodik olarak çöp gemileri gönderilerek u’nun ortasında biriken atıklar toplanmaktadır.

Büyük Pasifik Çöp Alanı


Ama bu sistem tek başına yeterli değil maalesef öyle çok plastik var ki. Toplandıkça yerine toplanandan daha fazlası ekleniyor. O yüzden en büyük sorumluluk bize düşüyor. Evet bu sistemi değiştirmek için çabalayanlar var ama bu asla bir kuruluşun yada bir topluluğun yaptıkları ile çözümlenemeyecek kadar büyük bir sorun. O yüzden plastik ürünlerin kullanımını olabildiğince azaltmalıyız. Kullanmak zorunda olduğumuz plastikleri ise ya gerçekten geri dönüşüme gideceğinden emin olduğumuz şekli ile geri dönüşüme dahil etmeliyiz yada başka bir amaç için kullanmalıyız.

Tabii bu plastik yığınları bize çok uzak nasıl etkileneceğiz ki diye de sorgulayabilirsiniz. kıyılarımızdaki plastik kirliğini buradan görebilirsiniz: plastik emisyonları

Mavi plajlarda tatil planı yapıyorken bence bir kez daha düşünün. Yüzdüğünüz o denizler aslında tamamen plastiklerle çevrili. Ve hayal edin…

Eğer bu kıyılardaki plastik seviyelerini düşüremezsek ileri de pasifik alanı gibi oluşumlarla karşılamaşmamız imkansız değil. Tabii bu kirlilik sadece su ile kalmıyor bunu da unutmayın lütfen besin zincirine karışıyor ve sistemimize dahil oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

seventeen − six =

%d blogcu bunu beğendi: