HaberlerTeknoloji

Elon Musk’ ın Bir Çılgın Projesi Daha : STARLİNK

Mevcut internet altyapısının herhangi bir felaket durumunda yaşadığı problemleri görüyoruz. Elon Musk’ın çılgın projesi Starlink ise bu konuda bir kurtuluş vadediyor. Peki ücretsiz, kablosuz ve yüksek hızlı internet projesi Starlink nasıl gerçekleşecek?

Resim

Elon Musk’un kurucusu olduğu SpaceX tarafından geliştirilen yeniden kullanılabilir Falcon 9 roketleri, bir süredir Dünya yörüngesine seferler yapıyor. 70 metrelik bu dev roketler, yükü uzaya götürdükten sonra mum gibi yeryüzüne geri dönüyor.

Falcon 9’ların yeniden kullanılması masrafları düşürdüğü için uzaya daha sık sefer yapılabiliyor. Hatta 2018’de Türkiye’de geliştirilen küp uydu UBAKUSAT, bir Falcon 9 seferiyle yörüngeye gönderilmişti.

Resim
2015 yılında Elon Musk tarafından duyurulan Starlink projesinde ise Falcon 9’lar ile yakın Dünya yörüngesine minik uydular gönderilmeye başlandı. Roketlerle Her seferde 60 mini uydu gönderilmeye devam ediyor. Hatta bu uydular diğer uzak uydulardan farklı olarak, çıplak gözle görülebiliyor. Test uyduları dahil toplamda 422 uydunun bulunduğu ‘Starlink uydu treni’ her geçen gün daha da büyümeye devam ediyor.

Resim

Elon Musk, daha önce yaptığı açıklamada Starlink’in internet bağlantısı sunması için 400 uydunun yeterli olacağını söylemişti. Şu anda bu sayıyı geçen şirketin 6 ay içinde beta testlerine başlayacağı söyleniyor.
Dünya’nın her bölgesinde yüksek hızlı ve kablosuz internet hayali için şu an her şey yolunda görünse de bazı engeller mevcut. Starlink uydularının yeryüzünden yapılan astronomik gözlemleri engelleyeceği iddia ediliyor.Elon Musk ise uydularda güneş ışığını yansıtmayan maddelerin kullanıldığını belirtiyor.
Diğer taraftan ABD merkezli bir şirket olarak SpaceX’in diğer ülkelerde internet hizmeti vermesi için izinler alması gerekebilir.İnternet hizmetinde yeni bir çağ başlatacağı düşünülen Starlink projesi, iletişimi okyanusların altında bulunan fiziksel kablolardan uzaya taşıyacak. Bu da daha hızlı internetin yanında düşük ping seviyeleriyle karşımıza çıkacak. Günümüzdeki mevcut olan küresel kablolu altyapı ile ping süreleri ortalama 63 milisaniye. Starlik uzay altyapısı sayesinde ping süreleri 25 milisaniyeye kadar düşürülecek. Vadedilen teknoloji 5G’nin de ötesinde.
Resim
SpaceX, 2020 boyunca her ay 60 Starlink uydusunu, yeniden kullanılabilir Falcon 9 roketleriyle yörüngeye gönderecek. 2021’de ayda 120 uydu göndermek isteyen şirketin ilk psikolojik hedefi ise 2027’de 12.000 aktif uyduya ulaşmak.Dünya’nın her köşesinde eşit ve yüksek hızda internet için toplam 42.000 uyduyla gezegenimizin çevresini sarmak gerekecek. Elon Musk, bu projeden elde edilecek gelirlerin insanlı Mars yolculuklarında kullanılmasını hedefliyor.
%d blogcu bunu beğendi: