Kültür-Sanat

Renklerin Psikolojik Etkileri

Renklerin psikolojik etkileri hayatımızın her köşesinde bulunmakta. Kırmızı gibi sıcak bir renk nabzınızı yükseltebilirken, soğuk renklerden biri olan mavi size sakinlik verebilir. Beyaz renge boyanmış bir oda diğer renklere boyandığından daha geniş görünebilir. Yani renklerin insan psikolojisine ve algısına etkileri de vardır. Bununla birlikte renklere bazı anlamlar da verilmiştir.

Neredeyse tüm dünyada renklerin anlamları birbirine yakındır, fakat bazen farklı ülkelerde aynı renge tam tersi bir anlam da yüklenebilmektedir. Örneğin; genel olarak dünyada siyah renk matemi çağrıştırdığı için cenaze törenlerinde siyah renk hakimdir. Ama Japonlar cenaze törenlerinde beyaz giyerler.

Batman Gotham Dışına Çıkıyor! Batman:Dünya Nedir?

Kırmızı Rengin Psikolojik Etkileri

Mutluluğu temsil eder. Tansiyonu yükseltir, iştah açar, kan akşını hızlandırır. O yüzden yemek markalarının logoları kırmızı renktedir. Coca Cola, Pizza Hut, Ülker, Burger King gibi markalar logolarında kırmızı rengi kullanmışlardır.

Gençliğe hitap eden ürünlerde de kırmızı renk kullanılır. Levi’s, The Little Big, Nike, Puma gibi markalar kırmızıyı tercih etmiştir.Spor arabalarda da kırmızı renk kullanılır.Kırmızı doğa içinde hemen fark edilebilen bir renktir.

Kırmızı Rengin Psikolojik Etkileri

Sarı Rengin Psikolojik Etkileri

Renklerin Psikolojik Etkileri

Neşe, hareket verir. Sinir sistemini uyarır, kan dolaşımını rahatlatır. Olgunluk, bereket ve ışığı temsil eder.Restoranlar tarafından çokça tercih edilir, çünkü iştah açar.Aynı zamanda çekiciliği temsil eder. Tüm dünyada taksilerin sarı olmasının nedeni dikkat çeksin diyedir.Bunun yanı sıra araba kiralama şirketlerinin de logoları sarı renktedir.Sarı aynı zamanda sorumsuzluğu ve dengesizliği de temsil eder.

Mor Rengin Psikolojik Etkileri

Hüzün, korku, pişmanlık hissi uyandırır. Yalnızlıktan hoşlanan, topluma küs insanların rengidir.Aynı zamanda asalet, lüks, burjuvazi ve itibarın rengidir.

Melankolik bir etkisi vardır. Birçok intihar vakasında intihar edenlerin tüm eşyaları mor olduğu gözlemlenmiştir.Özellikle koyu tonlarda, bilinçaltını etkileyerek insanda korkuya ve hüzne neden olabilen mor renk, depresyona yakın kişilerin en çok sevdiği renklerden biridir.

Renklerin Psikolojik Etkileri

Mavi Rengin Psikolojik Etkileri

Mavi Rengin Psikolojik Etkileri

Sessizlik ve rahatlık verir. Denizin, rüyaların ve gençliğin rengidir.Güvenirliği, sadakati, sakinliği, uyumu, huzuru, sevgiyi ve zekayı temsil eder.İş görüşmelerine mavi giyerek gitmek kararlılığı ve bağlılığı ifade eder.

Finansal kurumlar, sosyal ağlar, kurumsal endüstriler ve güzellik salonları tarafından kullanılabilir. Mavi, yemek yeme isteğini azaltan bir renk olduğundan dolayı diyet ürünlerinde de çoğunlukla mavi renk ve logo kullanılır.

Yeşil Rengin Psikolojik Etkileri

Doğanın ve huzurun rengidir. Yeniden doğuşun ve büyümenin sembolüdür.

Eğer bir marka oluşturmak istiyorsanız, yeşili kullanmanız doğa dostu olduğunuzu gösterebilir.

İçerdiği canlılık sebebiyle enerji yayar, insanı ferahlatır; güven verir. Bu güven duygusunu aşılamak için özellikle finans sektöründe sıkça kullanılır.Sakinleştiricidir ve sinir sistemi üzerinde doğal bir etki yapar. Yeşil aynı zamanda hastanelerde de tercih edilen bir renktir. Renklerin psikolojik etkileri konumuzda sırada turuncu var.

Renklerin Psikolojik Etkileri

Turuncu Rengin Psikolojik Etkileri

Turuncu Rengin Psikolojik Etkileri

Yaşama sevincinin ve eğlencenin rengidir. Dışa dönük, heyecan ve mutluluk verici, dinamik, dikkat çekici, çarpıcı ve iç açıcı bir renktir.

Bir ürün veya markada turuncuyu tercih ederseniz bu ürün herkes için imajını verirsiniz. Turuncu renk metabolizmayı hızlandırır.

Canlılık, cesaret ve güven verir. Zihni harekete geçirdiğinden dolayı kitap okurken örneklerin altını çizmeniz akılda kalıcılığı artırır.

Pembe Rengin Psikolojik Etkileri

Sağlığın, mutluluğun, tatlılığın ve şefkatin temsilcisidir. Ayrıca pembe, insanları sakinleştirmekte ve kalpleri yumuşatmaktadır.

Pembe karşı tarafa rahatlık hissi gönderir. Özellikle ödeme yapacağımız kişiler pembe giydikleri takdirde kendimizi daha rahat hissederiz.

Yapılan bir araştırmada bir gruba çeşitli renklerdeki kurabiye kutularını gösterip “sizce hangisi lezzetli?” diye sorduklarında çoğunluk pembe kutudakilerin lezzetli olduğunu düşünmüş. Bu nedenle çikolata ve kurabiye kutularında pembe-eflatun arası bir renk kullanılır.

Renklerin Psikolojik Etkileri

Beyaz Rengin Psikolojik Etkileri

Renklerin Psikolojik Etkileri

Temizlik, saflık, ferahlık duygusu verir. Kozmetik ve temizlik ürünlerinde bu nedenle beyaz sıklıkla kullanılır. Ayrıca doktorlar, hemşireler ve laboratuvar teknisyenleri steril görünmek için beyaz giyerler.

Beyaz devamlılığı ve istikrarı da simgeler. İş görüşmesinde beyaz giymek yavaş ama kalıcı, devamlı personel izlenimi yaratacaktır. Beyaz, ışığı yansıtır ve ortamı serin tutar. Dolayısıyla yaz ayının kıyafet rengidir. Genel olarak serin ve canlandıran bir his verir.

Siyah Rengin Psikolojik Etkileri

Ağırlık, ciddiyet, tehlike, hırs, güç ve karamsarlığı temsil eder. Genellikle moda sektörü ve lüks markalar tarafından tercih edilir.

Birçok toplumda siyah, matemi simgelerken Japonya’da mutluluğun simgesidir. Fonda siyah renk kullanıldığında karamsarlığı çağrıştırır. Siyah konsantrasyonu en çok getiren renktir. Einstein konsantre olmak için perdeleri siyah, gün ışığı olmayan bir odaya girer ve öyle düşündüğü belirtilir. Renklerin psikolojik etkileri konumuzda sırada gri var.

Siyah Rengin Psikolojik Etkileri

Gri Rengin Psikolojik Etkileri

Renklerin Psikolojik Etkileri

Olgunluk, temkinli olma duygusu verir. Aynı zamanda sadeliğin, şıklığın, sakinliğin ve tarafsızlığın rengidir.

Genellikle modern teknoloji şirketleri tarafından kullanılır. Tasarımcılar griyi kullanmayı severler, çünkü tamamlayıcı bir renktir ve diğer renklerin daha güzel görünmesine yardımcı olur. Kullanıldığı ortamlarda bunaltıcı bir havaya neden olabileceği için fazla tercih edilmeyen bir renktir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

3 − 1 =

%d blogcu bunu beğendi: