Teknoloji

NFT (Non-Fungible Token) Nedir? Nasıl NFT Satışı Yapılır?

NFT (non-fungible token), dijital bir varlığın eşi benzeri olmadığını ve bu nedenle birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, blok zinciri adı verilen bir dijital defterde depolanan veri birimidir. NFT koleksiyonları fotoğraflar, videolar, ses ve diğer dijital dosya türleri gibi öğeleri temsil etmek için kullanılabilir. Ancak, orijinal dosyanın herhangi bir kopyasına erişim, NFT’nin alıcısı ile sınırlı değildir. Bu dijital öğelerin kopyaları herkesin edinmesi için mevcutken, NFT’ler, sahibine telif hakkından ayrı bir sahiplik kanıtı sağlamak için blok zincirlerinde izlenir.

NFT’ler blok zincir teknolojisi kullanılarak, büyük çoğunlukla Ethereum token standartlarıyla üretilmektedir. Çağımızın getirdiği teknolojik yenilikler ile birlikte dijital ürünlere sahip olmak insanlar arasında yaygınlaşmış ve 2017 senesinden beri NFT’lere 174 milyon dolardan fazla para harcanmıştır. Arz talep dengesi, tüm değeri olan varlıklarda olduğu gibi NFT’lerde de fiyatların belirlenmesini sağlamaktadır. NFT’lerin eşsiz olması sebebiyle satılan ürünler koleksiyon ürünü olarak kabul edilmekte ve değerleri çok yüksek olmaktadır.

NFT’ler Neden Değerli ve NFT’ler Neden Yüksek Fiyatlara Satılıyor

Tüm NFT’lerin benzeri olmayan eşsiz bilgiler barındırmaları ve kolayca erişilebilir olmaları, koleksiyon değeri olan fiziksel bir ürünle karşılaştırıldığında bir ürüne dijital olarak sahip olmanın avantajlarını ortaya çıkartmaktadır. Sahte ürünlerin yapım ve çoğaltılmasının önüne geçerek dijital varlığın orijinalliği konusunda önceki sahibi ve üreticisine kadar tüm bilgilere sahip olunmasını sağlamaktadır.

NFT (Non-Fungible Token) Nedir? Nasıl NFT Satışı Yapılır?

Kripto varlıkların aksine, NFT’ler kendi aralarında değiştirilemezler. Her birinin eşsiz olması, her birinin ayrı özelliklere sahip olmasını sağlar ve iki varlığın denk olmasının önüne geçer. NFT’ler bir futbol maçı bileti olarak düşünebilir. Her bilet farklı stadyum ve tarih, izlenecek takımlar, koltuk yeri ve bileti alan kişinin kişisel bilgilerini barındıracağı ve sahibine başka bir eşi daha olmayan bir stadyum görüş açısı sağlayacağı için tüm biletler aslında eşsizdir ve bu sebeple de biletlerin denk bir şekilde değişimi mümkün değildir.

NFT’ler sanatçıların da üretimlerine imkân sağlamaktadır. Dünyanın her yerine eserlerini ulaştırarak dijital eserlerin üretiminin yaygınlaşmasını sağlamış, aracı kurumların önüne geçerek alıcı ve üreticiyi daha kolay şekilde bir araya getirmeyi mümkün kılmıştır. Ayrıca satın alınan eserin el değiştirmesi durumunda telif hakkı detayıyla sanatçının hakları korunarak sonraki el değiştirmelerde üreticinin de pay sahibi olması sağlanmaktadır. Örneğin aktör William Shatner kendi fotoğraflarından oluşan dijital kartları işleme alarak bu dijital fotoğrafları satmıştır. Bu kartların el değiştirmesi halinde de üreticisi olarak pay almaktadır.

El Salvador Resmi Para Birimi Bitcoin Oldu

NFT’de Nasıl Satış Yapılır?

Son günlerde kripto para dünyasında adını en çok duyduğumuz olaylardan biri olan NFT ile dijital ürün satışı nasıl yapılır? Nft’de satış yapmak öyle kolay değil bir çok problem ile karşılaşabilirsiniz. Biz sizler için birkaç başlık halinde “Nft’de nasıl satış yapılır?” ı anlattık.

NFT’de Satış

Öncelikle nft, ethereum biriminden döndüğü için ethereum kullanabileceğiniz bir wallet (cüzdan) açmanız gerekiyor. metamask, coinbase, myetherwallet gibi wallet’lar mesela.

Açtıktan sonra haliyle transaction (işlem) gerçekleştirmek için ethereum yüklemeniz gerek, işin daha ilk zorluğu burada başlıyor. Kripto paralarınızı binance gibi büyük borsalarda tutuyor iseniz bahsettiğim wallet’lara sadece aktarım ücreti 0.008 eth (erc20 ağı, yaklaşık 14 dolar). Her ne kadar myetherwallet gibi bazı cüzdanlar ethereum transferinde düşük transfer ücretli binance smart chain ağını desteklese de ‘switch over’ gibi bir takım kanal değiştirmelerle parayı cüzdana çekmek oldukça zor ve karmaşık.

Coinbase ya da myetherwallet gibi birçok cüzdan, apple pay ya da debit card ile yükleme kabul etse de malum coğrafya yüzünden biz yapamıyoruz.

NFT (Non-Fungible Token) Nedir? Nasıl NFT Satışı Yapılır?


Biz wallet’a ethereum yükleme yaptık ve yaklaşık 14 dolarlık transferücretini gözden çıkardınız diyelim. işin saçmalığı burada başlıyor. Rarible ya da fountain gibi bilinen bir marketplace’te cüzdanınızı bağlayıp gerekli hesap kurulumunu yaptıktan sonra nft çalışmanızı ön yüklediğinizi düşünelim. Sonra üç aşamalı bir ekran karşımıza çıkıyor.

İlk başta ‘transaction approve’ yani işlem onayı adı altında bir aşama geliyor. Burada gas fee denilen bir ücret karşımıza çıkıyor. Yani çalışmanızın blockchain etherium tabanında işlemlerini işlemek ve doğrulamak için gereken işlem enerjisini telafi etmek için kullanıcılar tarafından yapılan bir ödeme. bu kısım için ben yaklaşık 24 dolar ödedim. Bazı videolarda bunu 9-15 dolar arasında gördük. Ayrıca şunu da belirtelim: ‘gas fee‘ hangi saatte yaptığınıza göre fiyatı değişen ve sabit olmayan bir şey. Yoğun saatlerde fiyat yüksek iken seyrek saatlerde bu fiyatlar düşebiliyor. Bu ödeme tek seferlik oluyor.

Yukarıdaki aşamaları hallettiğinizi düşünelim. Geriye son bir aşama kalıyor. Dosyaların blockchain‘e yüklenmesi, bir diğer adıyla ‘minting token‘ kısmı ki en çok ‘gas fee’ talep edilen kısım. İlk kısmın parasını ödedikten sonra bu kısım için yaklaşık 50 dolar arası bir gas fee beklerken yaklaşık 163 dolarlık bir gas fee karşımıza çıktı. Dediğim gibi, saat aralığında değişebilen bir fiyat ve düşük aralıkları yakalamak oldukça zor. Haliyle cüzdanımızda yeterli etherium olmadığı için nft çalışmamızı yükleyemedik ve toplamda 50 dolar zarar ettik.

NFT (Non-Fungible Token) Nedir? Nasıl NFT Satışı Yapılır?


Nft dünyasında ürün satışa koymanın ciddi bedelleri var. Dediğimiz gibi, etherium aktarımı yapmak bile 14 dolar, Türk Lirasının değer kaybettiğini düşünürsek bu oranlar çok daha zorlayıcı olabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

1 + 5 =

%d blogcu bunu beğendi: